ostatnio łapię się na wracaniu myślami w przeszłość. mała podróż w czasie. w kieszeniach wspomnień szukam przepisu na radość. bo znów chciałabym być dzieckiem. robić babki z piasku, mieć buzię umorusaną czekoladą. albo białą bluzkę pełną czerwonych plam po soku z wiśni.
by jedynym powodem mokrych od łez oczu były zdarte kolana, co się goją szybciej gdy je wycałuje tata.
by marzyć i żyć marzeniami. tak zwyczajnie. beztrosko.
i takie ciasto mi się upiekło. a Dzień Dziecka był bardzo udany.
lekkie ciasto z truskawkami
składniki
250 g mąki pszennej
120 g cukry
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
50 g budyniu waniliowego
300 g jogurtu naturalnego
500 g truskawek
składniki wyciągamy
wcześniej z lodówki, by były w temperaturze pokojowej.
miękkie masło ucieramy z cukrem. cały czas ucierając wbijamy po
jednym jajku. na przemian dodajemy po 2
łyżki mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i budyniem oraz po łyżce jogurtu.
delikatnie mieszamy łyżką .
ciasto wylewamy na tortownicę (średnica 23-24cm) wyłożoną papierem
do pieczenia. pieczemy w piekarniku (system góra-dół) w temperaturze 170 st. C
przez około 50 minut lub więcej, do tzw. suchego patyczka*.
*suchy patyczek – bijamy wykałaczkę w środek ciasta, powinien być suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz