bajki. nierozłącznie związane z dzieciństwem. pozwalają przenosić się dzieciom w odrealniony świat, w którym dobro walczy ze złem. nieustannie. księżniczki i książęta, królowie i królowe. wróżki i dżiny, czarownice, ciemne stwory. bo świat przecież nie powinien być tylko jasny i kolorowy.
czy życie jest bajką? w końcu i my walczymy. codziennie wykonujemy tysiące kroków - małych posunięć w przyszłość. wraz z nimi zakradają się stwory, takie od łez i niehumorów...przysiadają człowiekowi na ramieniu i posypują myśli solą, zamiast cukru pudru.
aż w końcu nasze wyimaginowane potworo-myśli dopadają nas w cichym zakątku chorych myśli. niszczą pola szczęścia, co rozkwitły wraz z wiosną, plamią buzię czarnym od złości atramentem. zatrzymują nas w pułapkach codzienności.
ostatnio pewien Ktoś spytał: skąd czerpię tyle energii? odpowiedziałam: z życia.
to szczera prawda, bo w moim życiu - tak zakęconym i aż niepoprawnie marzycielskim - nie ma czasu na deszcz gorzkich łez. i może to całe zabieganie to tylko ucieczka od kłopoto-stworów, ale wolę nieustannie biec, maraton życia prowadzić. marzyć, kochać i śnić, jakby każdy nowy dzień najlepszą bajką był.
co jest PRZED górami i lasami? i czy w ogóle coś? a może tylko my i nasze sny i marzenia? nasze życie wciąż mijające i ulatujące jak latawce pod słońce...?
nie wiem. ale jedno wiem, lubię bywać szczęśliwa.
ciasto skrzata
składniki:
Składniki:
2½ szklanki mąki
pszennej
1¼ szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
1½ szklanki oleju
słonecznikowego
1 szklanka maślanki
(lub kefiru, zsiadłego mleka)
1 łyżka winnego
octu
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
40 ml zielonego
barwnika w płynie
500ml śmietanki 36%
(dobrze schłodzonej)
1 śmietan fix
4 łyżki cukru pudru
500g truskawek
2 łyżki nalewki
różanej (niekoniecznie)
**wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
przygotowujemy dwie
tortownice o średnicy 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia.
mąkę, kakao i sól
przesiewamy do miski. dodajemy cukier, mieszamy.
w drugiej misce jajka
lekko rozbijamy widelcem, dodajemy olej, maślankę, barwnik i mieszamy do
połączenia (również widelcem).
składniki suche
przelewamy do składników mokrych, mieszamy widelcem na gładką masę (mieszając
tylko w jednym kierunku).
do szklanki wlewamy
ocet, dodajemy sodę, mieszamy. powstanie piana. od tego momentu działamy szybko
- pianę wlewamy do ciasta, mieszamy. ciasto dzielimy równo między dwie
tortownice.
pieczemy w
temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. studzimy
w formie.
śmietanę ubijamy,
dodajemy cukier puder i wciąż ubijamy. pod koniec dodajemy śmietan fix, jeszcze
przez chwilę ubijając.
z przestudzonego
ciasta ścinamy delikatnie wierzch. dolny
spód delikatnie nasączamy nalewką różaną, układamy plasterki pokrojonych
truskawek. na truskawki nakładamy bitą śmietanę, a następnie 2 blat ciasta. całość
pokrywamy śmietaną. dekorujemy kawałkami truskawek.
inspiracją do stworzenia ciasta był przepis na red-velvet cake (mojewypieki.com)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz