sobota, 26 lipca 2014

ciepły dzień o smaku Hiszpanii



słoneczne dni. 
ostatnio dużo jest u mnie takich i to nie tylko na pogodowej mapie. spotykam ludzi, którzy są dla mnie niczym małe słońca, rozjaśniające nawet najbardziej pochmurny dzień. 

a każdy ich uśmiech jest jak taniec promyków słońca na twarzy. kiedy budzisz się rano i już wiesz, że to będzie na prawdę dobry dzień. 


quesadilla z kurczakiem i warzywami  

składniki:

2 tortille
1 kulka mozzarelli 
1 mała pierś z kurczaka
1 pomidor
pół zielonej papryki
sól i pieprz
ząbek czosnku
czerwona papryka w proszku
oliwa z oliwek
odrobina soku z cytryny

pierś z kurczaka posypujemy solą, pieprzem, papryką, skrapiamy sokiem z cytryny. wyciskamy ząbek czosnku i skrapiamy oliwą z oliwek. następnie smażymy z obu stron przez około 3-4 minuty, aż będzie złocista. 
do nagrzanego do 180st.C piekarnika wkładamy zwiniętą w papier do pieczenia pierś z kurczaka i pieczemy przez 20 minut (musi być upieczona w środku). gotowy filet z kurczaka kroimy w poprzek na w miarę cienkie plastry.  

pomidora kroimy w kostkę, paprykę w cienkie paski. placek tortilli smarujemy z obu stron odrobiną oliwy i podpiekamy na patelni przez 3 minuty, następnie rozkładamy na niej połowę pokrojonej mozzarelli, kurczaka, pomidory i paprykę i ponownie pozostałą mozzarellę. na warzywa kładziemy również posmarowany oliwą placek tortilli. 
smażymy na patelni do momentu, aż dolna warstwa mozzarelli nie zacznie się rozpuszczać. następnie przewracamy quesadillę na drugą stronę i ponownie podpiekamy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz