słoneczne dni.
ostatnio dużo jest u mnie takich i to nie tylko na pogodowej mapie. spotykam ludzi, którzy są dla mnie niczym małe słońca, rozjaśniające nawet najbardziej pochmurny dzień.
a każdy ich uśmiech jest jak taniec promyków słońca na twarzy. kiedy budzisz się rano i już wiesz, że to będzie na prawdę dobry dzień.
quesadilla z kurczakiem i warzywami
składniki:
2 tortille
1 kulka mozzarelli
1 mała pierś z kurczaka
1 pomidor
pół zielonej papryki
sól i pieprz
ząbek czosnku
czerwona papryka w proszku
oliwa z oliwek
odrobina soku z cytryny
pierś z kurczaka posypujemy solą, pieprzem, papryką, skrapiamy sokiem z cytryny. wyciskamy ząbek czosnku i skrapiamy oliwą z oliwek. następnie smażymy z obu stron przez około 3-4 minuty, aż będzie złocista.
do nagrzanego do 180st.C piekarnika wkładamy zwiniętą w papier do pieczenia pierś z kurczaka i pieczemy przez 20 minut (musi być upieczona w środku). gotowy filet z kurczaka kroimy w poprzek na w miarę cienkie plastry.
pomidora kroimy w kostkę, paprykę w cienkie paski. placek tortilli smarujemy z obu stron odrobiną oliwy i podpiekamy na patelni przez 3 minuty, następnie rozkładamy na niej połowę pokrojonej mozzarelli, kurczaka, pomidory i paprykę i ponownie pozostałą mozzarellę. na warzywa kładziemy również posmarowany oliwą placek tortilli.
smażymy na patelni do momentu, aż dolna warstwa mozzarelli nie zacznie się rozpuszczać. następnie przewracamy quesadillę na drugą stronę i ponownie podpiekamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz