wtorek, 22 lipca 2014

rabarbarowy oksymoron na talerzu

kwaśna słodycz



słodycz kruszonki i kwaskowaty smak rabarbaru, kremowe wnętrze otulone kruchym, maślanym kocykiem.
a jeśli doda się do tego jeszcze gałkę lodów,  powstaje kolejna różnica.
ciepło i zimno.







rabarbarowe crumble

Składniki:

600g rabarbaru
1 łyżka masła
5 łyżek cukru
szczypta cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej

150g mąki
100g masła (zimnego)
50g cukru
1 cukier wanilinowy

rabarbar kroimy na kawałki o grubości 1cm, wrzucamy do garnka i łączymy razem z cukrem, masłem, cynamonem i skrobią. podgrzewamy przez około 5 minut, aż całość przybierze ładny różowy kolor, a rabarbar delikatnie zmięknie. na koniec przenosimy rabarbar do naczynia (żaroodpornego, ceramicznego).

do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone, schłodzone masło i rozcieramy (możemy użyć siekaczki lub tłuczka do ziemniaków). następnie dodajemy cukier i mieszamy widelcem. powstałą kruszonką posypujemy rabarbar. pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180st C, aż całość ładnie zbrązowieje.  



rabarbarowe crumble to mieszanka sprzecznych smaków, struktur i temperatur. całość w połączeniu jest perfekcyjna. 
nie mogę wyobrazić sobie, by to niewinnie wyglądające cudo, mogło smakować inaczej.

rabarbarowa pycha!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz