jesień... i kilogramy opadłych niepostrzeżenie liści - dzieci drzew. wprost pod nogi szarych przechodniów.
żółtozłote, czerwone i pomarańczowe, jesienne dni. przyklejają się do człowieka,dzieląc się ciepłotą swych barw. i znów wkoło pachnie cynamonowym szczęściem.
słodkie drożdżowe okruchy, chwila powrotu do dzieciństwa i radosnego obrzucania się liśćmi w parku. fascynacja krajem pochodzenia przepisu na te niewinnie wyglądające cuda, sprawia że jeszcze chętniej do nich wracam, nie tylko o tej porze roku.
moje najulubieńsze!
fińskie bułeczki cynamonowe
składniki:
ciasto:
570 ml ciepłego mleka
45 g świeżych drożdży
150 g cukru
1/4 łyżeczki kardamonu
1 kg mąki
180 g roztopionego masła
1 jajko roztrzepane
nadzienie:
100 g masła
150 g brązowego cukru
3 łyżki cynamonu
drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy 1 łyżkę cukru i odstawiamy na 10 minut. mąkę przesiewamy, dodajemy kardamon, cukier. następnie łączymy z przygotowanym wczesniej mlekiem z drożdżami, na koniec dodajemy jajko i masło. całość mieszamy do połączenia się składników i wyrabiamy ciasto przez około 10-15 minut, aż będzie elastyczne i łatwo odchodziło od ręki.
następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
miękkie masło łączymy z cukrem i cynamonem, do uzyskania spójnej konsystencji.
wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, następnie rozwałkowujemy na prostokąt o bokach długości 30x80cm. całość smarujemy cynamonowym masłem i zwijamy jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. na koniec dzielimy ją na 18 części - ślimaczków. układamy na blaszce i pozostawiamy przykryte do wyrośnięcia przez kolejne 20-30 minut.
przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C na 20 minut, aż będą rumiane.
(zmodyfikowany przepis Doroty z Moje Wypieki)
Kochani Ktosiowie,
dziękuję że jesteście,
że tulicie,
rozśmieszacie, dzielicie swój uśmiech na dwie części
i nie pozwalacie by odkleił się on z mojej twarzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz