sobota, 21 września 2013

słodka chałka z dzieciństwa

gdybym miała wybrać jeden z wielu smaków dzieciństwa, pewnie byłby to smak waniliowej kruszonki na drożdżowej chałce. takiej co to jeszcze ciepła znikała w mgnieniu oka, aż do ostatniego waniliowego okrucha. 



każda jej drobina przywraca na pochmurną buzię uśmiech, a zjedzona na śniadaniowe rozczulenie, czaruje dzień, by ten niósł ze sobą tylko dobre, słoneczne chwile. 



najlepsza chałka pod słońcem 

składniki: 
(na 2 duże chałki)

850 g mąki pszennej + 150 g
30 g świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody
200 ml ciepłego mleka
100 g roztopionego masła
2 jaja
140 g cukru

kruszonka:

100 g mąki pszennej
60 g masła
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru

dodatkowo:
1 roztrzepane jajo do posmarowania

drożdże rozcieramy z 2 łyżeczkami cukru, łączymy z mlekiem i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. do dużej miski przesiewamy 850 g mąki, dodajemy cukier, drożdże wraz z mlekiem oraz wodę. lekko mieszamy, a następnie dodajemy roztrzepane wcześniej jaja. łączymy ze składnikami. dodajemy roztopione masło i wyrabiamy. ciasto będzie mocno klejące, dlatego początkowo dodajemy 50-150 g wcześniej odsypanej mąki. dodajemy stopniowo ( po 50 g) w zależności od tego, ile mąki zabierze ciasto. wyrabiamy 10 - 15 minut, aż ciasto będzie odrywać się od ręki. ma być miękkie i elastyczne. 

po wyrobieniu ciasto odkładamy na 1,5 - 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. tak by podwoiło swoją objętość. po połowie czasu wyrastania ciasto odgazowujemy, poprzez włożenie w nie pięści. 



wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, a każdą z nich na kolejne 6. z sześciu kawałków formujemy wałeczki i zlepiamy ich początki ze sobą. następnie techniką przekładania formujemy chałkę. ostatni skrajny wałeczek przekładamy przez trzy wałeczki leżące przed nim. tak samo postępujemy z drugim skrajnym wałeczkiem. dalsze środkowe wałeczki odsuwamy na miejsce poprzedniego i ponownie przekładamy. końcowe fragmenty wałeczków zlepiamy razem, tak by warkocz się nie rozplótł. odstawiamy do podrośnięcia na około 30 minut. następnie smarujemy jajkiem, posypujemy kruszonka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. na 30-35 minut. 

podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. 



* jak zrobić kruszonkę? patrz przepis na wieniec drożdżowy 

chałka co otula swym zapachem. miękka, mleczna, słodka. na poranne, rodzinne podskubywanie. najlepsza!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz