poniedziałek, 17 lutego 2014

o codzienności, czekaniu na dobre i słodkie



w kieszeniach myśli przechowujesz wspomnienia. ludzi, zdarzeń, miejsc. to one Cię budują, nadają formę, kształt. niestrudzenie poszukujesz 'nowego' , bo Twoje życie nie równa się constans. 
jak dziecko wyczekujesz lizaka od losu, małego "cuksa" na dobry początek? tupiesz nogą, kiedy nic nie dostajesz, mówisz hej, a dla mnie? przydział nagród skończony. odchodzisz z pustymi rękami. frustracja i smutek. 
biegniesz szarymi ulicami pokrytymi emocjonalnym kurzem. kupujesz pudełko kredek, bo marzenia trzeba urzeczywistniać. 
kilka kresek, żółty okrąg na dobry początek. 




stoisz, patrzysz i widzisz jak kąciki ust drugiej osoby unoszą się. kolorujesz, zmieniasz i walczysz o swoje. 
codzienność -okruch życia zaczaruj. niech cieszy. 

a poniedziałkowe ranki zacznij od życzenia dobrego dnia. 




razowy jabłecznik 

składniki:

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej 
70 g masła
50 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamon 
1 jajo
100 g miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg obranych jabłek 
2 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1 cukier wanilinowy

mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem i cynamonem. siekamy z masłem, jajkiem i miodem, następnie zagniatamy ciasto.  pamiętaj, aby nie zagniatać zbyt długo, tylko do połączenia składników, 
ciasto dzielimy na 2 części. wkładamy do lodówki na około 30 minut. jedną z nich rozwałkowujemy i wykładamy dno i boki formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 st.C.  
jabłka obieramy i kroimy w dowolne kawałki. mieszamy razem z cynamonem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. chwilę (około 5-10 minut) dusimy w garnku. 
na podpieczony placek wykładamy jabłka. wierz posypujemy startym na grubych oczkach ciastem (druga część). 
ponownie wstawiamy do piekarnika na około 45 - 50 minut. 
zmieniony przepis pochodzi ze strony mojdietetyk.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz