w kieszeniach myśli przechowujesz wspomnienia. ludzi, zdarzeń, miejsc. to one Cię budują, nadają formę, kształt. niestrudzenie poszukujesz 'nowego' , bo Twoje życie nie równa się constans.
jak dziecko wyczekujesz lizaka od losu, małego "cuksa" na dobry początek? tupiesz nogą, kiedy nic nie dostajesz, mówisz hej, a dla mnie? przydział nagród skończony. odchodzisz z pustymi rękami. frustracja i smutek.
biegniesz szarymi ulicami pokrytymi emocjonalnym kurzem. kupujesz pudełko kredek, bo marzenia trzeba urzeczywistniać.
kilka kresek, żółty okrąg na dobry początek.
stoisz, patrzysz i widzisz jak kąciki ust drugiej osoby unoszą się. kolorujesz, zmieniasz i walczysz o swoje.
codzienność -okruch życia zaczaruj. niech cieszy.
a poniedziałkowe ranki zacznij od życzenia dobrego dnia.
razowy jabłecznik
składniki:
2 szklanki mąki pszennej
pełnoziarnistej/razowej
70 g masła
50 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamon
1 jajo
100 g miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg obranych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1 cukier wanilinowy
mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem i
cynamonem. siekamy z masłem, jajkiem i miodem, następnie zagniatamy ciasto.
pamiętaj, aby nie zagniatać zbyt długo, tylko do połączenia
składników,
ciasto dzielimy na 2 części. wkładamy do
lodówki na około 30 minut. jedną z nich rozwałkowujemy i wykładamy dno i boki
formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. nakłuwamy widelcem w kilku
miejscach i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 st.C.
jabłka obieramy i kroimy w dowolne kawałki. mieszamy razem z cynamonem,
cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. chwilę (około 5-10 minut) dusimy w
garnku.
na podpieczony placek wykładamy jabłka. wierz posypujemy startym na grubych
oczkach ciastem (druga część).
ponownie
wstawiamy do piekarnika na około 45 - 50 minut.
zmieniony przepis pochodzi ze strony mojdietetyk.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz