poniedziałek, 13 stycznia 2014

kawałek codzienności




chleb. 
kawałek codzienności. bochenek niosący w sobie szczyptę irlandzkiej tradycji. to moja propozycja na dziś. 
odmienny od naszego polskiego na drożdżach czy zakwasie. ale równie smaczny.
wyraźny zapach sody, bo to w końcu Soda Bread. w środku miękki i sprężysty - zaleta maślanki. 

dobry do odrywania kawałek po kawałku. do dzielenia się.



soda bread 

350 g mąki pszennej, dodatkowo do oprószenia
150 g mąki razowej
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
450 ml maślanki

piekarnik nagrzewany do 200 st. C.

suche składniki przesiewany do miski. 2 łyżki maślanki pozostawiamy w rezerwie. pozostałą maślankę dodajemy do przygotowanych składników. mieszamy delikatnie (na przykład widelcem) do połączenia się całości, tak by nie zmęczyć ciasta. jeśli ciasto jest za suche, dodajemy pozostawioną maślankę.
ciasto delikatnie ugniatamy na blacie przez około 30 sekund. następnie formujemy bochenek i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ówcześnie posypanej mąką. chlebek delikatnie spłaszczamy i nożem zaznaczamy na nim krzyżyk.

pieczemy w nagrzanym piekarniku 30-35 minut do momentu aż chleb uzyska złocisty kolor.   dobrym sposobem na sprawdzenie, czy nasz chleb jest gotowy jest postukanie w jego spód. jeśli wyda głuchy odgłos oznacza to, że świetnie się spisałeś i z powodzeniem możesz go wyjąć z piekarnika.



enjoy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz