poniedziałek, 13 stycznia 2014

na dobry początek

 

pierwszy dzień i pierwszy przepis Gordona Ramsaye za mną. danie niezwykle proste w przygotowaniu. słodko-kwaśne warzywa i ładny kawałek mięsa o zapachu tymianku. idealne połączenie. dwadzieścia minut i możecie cieszyć się wspaniałym obiadem.

i nie taki diabeł straszny...

pozostało jeszcze 99 przepisów. 




kotlety wieprzowe z papryką


składniki: (na 2 porcje)

2 kawałki schabu (około 200 g każdy)
oliwa z oliwek do smażenia
2 ząbki czosnku lekko rozgniecione
mały pęczek tymianku
masło

1 czerwona cebula
2 czerwone papryki
sól i pieprz
1 łyżka cukru
3 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
liście bazylii 

oliwę rozgrzewamy na patelni. pokrojoną w paski paprykę i cebulę w piórka wrzucamy na patelnię. dodajemy szczyptę soli, trochę pieprzu i cukier. smażymy wszystko przez 4-5 minuty aż warzywa zmiękną i nabiorą koloru. *upewnij się, że warzywa aż skwierczą na patelni. musi ona być dobrze nagrzana, inaczej warzywa się ''ugotują'', a tego nie chcemy. dodajemy ocet, wciąż smażąc przez minutę lub dwie. zmniejszamy płomień i dodajemy oliwy i gotujemy przez następne 2-3 minuty. wrzucamy posiekaną bazylię i kontynuujemy przez kolejne 30 sekund. 

kawałki wieprzowiny lekko rozbijamy pięścią. posypujemy solą i pieprzem. układamy na rozgrzanej patelni wraz z tymiankiem i czosnkiem. smażymy z każdej strony przez 2-3 minuty aż mięso złapie kolor. pod koniec gotowania na patelnię wrzucamy 3 plasterki masła. roztopionym słem polewamy z wierzchu mięso, co sprawi, że będzie ono wilgotne. chwilę smażymy. 

kotlety przenosimy na talerz i dajemy im odpocząć przez 5-10 minut. 
podajemy z wcześniej przygotowaną papryką. 






Drogi Ktosiu, jeśli czytasz ten wpis, to mam szczerą nadzieję, że będziesz śledził moje poczynania z Gordonem. a przetestowane tu przepisy zainspirują Cię do własnego kucharzenia. 

keep your fingers crossed :) 

2 komentarze: