Gordon Ramsay nazywa ją "mozzarella and rosemary pizza", ale dla mnie już na zawsze pozostanie biznespizzą. dlaczego?
bo powstawała w przerwie, tworzenia ważnego projektu biznesowego. wyszła idealna, taka jaką lubię. cienki spód i puszyste, miękkie boki. nie wysuszona. prosta, bo oprócz sosu pomidorowego, mozzarelli i odrobiny rozmarynu nic więcej na sobie nie ma.
a z biznesem jest jak z ciastem drożdżowym. potrzebuje czasu, cierpliwości i trochę miłości.
pizza z mozzarellą i rozmarynem
składniki:
2 opakowania suchych drożdży (po 7g)
1 łyżka cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
500 g mąki pszennej (chlebowej)
1 łyżka soli (wg. mnie 1/2 łyżki)
325 ml ciepłej wody
8 łyżek przecieru pomidorowego (passata)
2 kulki mozzarelli
świeżo zmielony pieprz
2 gałązki rozmarynu
oliwa z oliwek
drożdże i cukier łączymy z wodą, odstawiamy na kilka minut. w międzyczasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, mieszamy. następnie wlewamy drożdże i olej. za pomocą łyżki (najlepiej drewnianej) mieszamy wszystkie składniki, do momentu uformowania ciasta. potem wyrabiamy je rękoma na blacie, przez około 10 minut, az będzie gładkie ( delikatnie podsypujemy mąką). ciasto wkładamy do miski posypanej mąką i przykrywamy ściereczką. odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).
gdy ciasto urośnie, wbijamy w jego środek pięść, by je odpowietrzyć. jeszcze przez chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 2 części. z każdej forujemy spód pizzy (średnica 30 cm).
uformowane spody kładziemy na gorących blaszkach do pieczenia i wstawiamy z powrotem do nagrzanego na 220 st.C piekarnika, na około 5-8 minut.
następnie na podpieczone spody nakładamy przecier pomidorowy, pokrojoną mozzarellę i posypujemy rozmarynem. brzegi pizzy skrapiamy oliwą. wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut, aż ser się rozpuści, a całość będzie złocista.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOoo pizzunia bi...mniam
OdpowiedzUsuń