środa, 15 stycznia 2014

zdrowy zastrzyk energii




wyciągam crumble z piekarnika parząc palce. otwarcie magicznych drzwiczek powoduje, że ciepło roznosi się po całym mieszkaniu wraz z zapachem kruszonki i jabłek z kojącą nutą cynamonu. 

dziś mam ochotę na leniwe, wolne popołudnie. i znów chyba nic z tego. na chwilę mogę jednak oderwać się od codzienności, zamknąć oczy i zwyczajnie cieszyć się nią, smakując przy tym apple crumble. 

bo kto nie lubi crumble? jabłko uchwycone między całym jeszcze kawałkiem a już musem, słodkie rodzynki, waniliowa kruszonka z chrupiącą granolą na wierzchu. obłędne połączenie. 

mniam. i cicha prośba o jeszcze. 


apple crumble

składniki: 

6 łyżek cukru
szczypta mielonego cynamonu
ziarenka z 1 laski wanilii
6 jabłek (wydrążonych, ale nie obranych. 3 starte i 3 pokrojone w kawałki)
3 łyżki suszonych rodzynek
sok z połówki cytryny i starta skórka

100 g mąki pszennej
2 łyżki cukru demerara
50 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)
szczypta cynamonu
4 łyżki orzechowej granoli albo muesli

piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. 
do małego garnka wsypujmy cukier i podgrzewamy przez 5 minut, aż się skarmelizuje. dodajemy cynamon,  ziarna wanilii i starte jabłka. gotujemy przez 1-2 minuty.  łączymy z pokrojonymi jabłkami, rodzynkami, sokiem z cytryny i skórką. odstawiamy na bok. 

mieszamy mąkę, cukier, masło i cynamon w misce.  rozcieramy składniki w palcach, aż całość będzie przypominała bułkę tartą. dodajemy granolę i mieszamy do momentu połączenia. 

przygotowane wcześniej jabłka przenosimy do ceramicznego naczynia lub ramekina. na wierzch wysypujemy kruszonkę. wkładamy do piekarnika na 12-15 minut do czasu, gdy kruszonka będzie złociście przypieczona. podajemy jeszcze ciepłe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz