wtorek, 16 lipca 2013

o leniwych gwiazdkach

miło jest leżąc, obserwować gwiazdy na niebie, szczególnie latem. ale kiedy przychodzi leniwe i pochmurne lato, które skąpi ciepła, a daje tylko chłód i 'niedouśmiechanie', trudno żeby i gwiazdy nie były leniwe. no bo kto chciałby przy takiej pogodzie, codziennie sterczeć tam w górze?
nikt. 
na leniwe, słodkie popołudnie zjadłam pierogi, a raczej pierożane leniwe gwiazdki. z mięciutkimi, serowymi brzuszkami. wszystkie ubrane jednakowo w cynamonowo-śliwkowe kubraczki. było im bardzo do twarzy i do smaku. 


bardzo leniwe pierogi

Składniki:
(na 4 porcje)

500 g półtłustego twarogu
1 jajko
100-160 g mąki
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli

żółtko oddzielamy od białka. twaróg ucieramy z żółtkiem, solą i cukrem. dodajemy mąkę, a następnie ubitą na sztywno pianę z białek i zagniatamy dość luźne, ale nie lepiące się do ręki ciasto. 
z ciasta formujemy prostokąt o grubości około 6mm i wycinamy foremką dowolne kształty. 
jeśli wolicie pierogi o tradycyjnym kształcie, to z ciasta formujemy wałeczki o średnicy 3cm. spłaszczamy je na grubość 6mm i kroimy ukośnie w rąby. 
gotujemy w lekko osolonej wodzie (ok. 2,5-3 litrów), a gdy zawrze, wrzucamy przygotowane pierogi. gotujemy 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. 
zmodyfikowany przepis pochodzi z książki Marka Łebkowskiego "Potrawy jarskie"




sos cynamonowo-śliwkowy
kilka śliwek
1 łyżka masła
1 łyżka cukru (lub więcej) 
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu

umyte śliwki drylujemy, a następnie kroimy na ćwiartki lub niezbyt cienkie plastry. na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier oraz przyprawy, mieszamy aż całość zacznie się pienić, a cukier się rozpuści. następnie wrzucamy nasze śliwki. muszą zmięknąć i puścić sok.  




PS. wiecie, że istnieją też leniwe sera? 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz