środa, 10 lipca 2013

podaruję Ci uśmiech ze słodkich bananów.

bananowy chleb czy cupcake? nigdy nie byłabym w stanie wybrać. dziś jednak wybór pada na to drugie. bo małe, słodkie i cieszy oko.
tuzin muffinek w kolorowych papilotkach - jak sukienkach – kto by nie chciał?
mięciutkie i ciepłe. ze środkiem pełnym ciemnych prążków, bo brązową nicią szyte są muffinkowe brzuszki. już po chwili znikają, jedna po drugiej. raz, dwa, trzy... szybko, by nikt nie zauważył.


to miłe widzieć, że smakują, że niosą w sobie odrobię radości.
bo dziś za szybko biegniemy. nieustanny maraton. niezauważani. mijamy siebie. 
i zwyczajnie za mało się do siebie uśmiechamy.


mój bananowy uśmiech - dla Każdego.  



muffinki bananowe
(12 dużych)

Składniki:

4 banany
250 g mąki
1/3 szklanki stopionego masła 
2/3 szklanki cukru 
1 jajo
1 mały cukier wanilinowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g białej czekolady (pokrojonej w kostki)
200ml maślanki lub jogurtu naturalnego

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

banany miażdżymy widelcem, dodajemy z stopione masło, maślankę, roztrzepane jajko oraz cukier. wszystko łączymy na jednolitą masę. 
do osobnej miski przesiewamy mąkę wraz z sodą i proszkiem. dodajemy mokre składniki i mieszamy kilkoma energicznymi ruchami. na koniec dodajemy czekoladę.

ciasto nakładamy do wcześniej przygotowanych foremek. pieczemy przez około 18-20 minut w temperaturze 180st. C, aż muffinki będą zrumienione. 


1 komentarz:

  1. wyglądają pysznie!!! jeszcze dziś upiekę :))

    OdpowiedzUsuń